Neşeli bir yemekten sonra bulaşıklar birikmiştir ve yıkamaya nereden başlayacağınızı bile bilmiyorsunuzdur. O hissi bilir misiniz? Sihirli bir şekilde ortadan kaybolmasını istediğiniz bir sürü kirli tava, tabak, bardak ve çatal kaşık var. Bulaşıklarınızı nasıl yıkamanız gerektiğini bilmek zamandan büyük oranda tasarruf etmenizi sağlayarak harcayacağınız eforu azaltabilir. İşte bu nedenle sizin için bir kılavuz hazırladık.
Bulaşıkları yıkamanıza yardım edecek birkaç ürün var, bunlar:
- Bulaşık deterjanı
- Süngerler
- Bezler
- Fırçalar
- Bulaşık telleri
- Bulaşık eldiveni
- Mutfak havluları
- Bulaşıklık
Fırça seçenekleri arasında en iyileri, daha az bakteri barındırdıkları için genellikle naylon uçlu fırçalardır. Bulaşıklarınızda bulaşık teli kullanırken dikkatli olun. Bunlar yapışmış yemek kalıntılarının daha hızlı çıkmasına yardım etseler de mutfak eşyalarınızın çizilmesine neden olabilirler.
İlk yapmanız gereken şey bulaşıklarınızı yıkayacağınız sıraya göre ayırmaktır. Her zaman mutlaka en az kirli bulaşıklardan başlayın. Böylece bulaşık suyunuzun daha uzun süre temiz kalmasını sağlarsınız. Az kirli bulaşıklar şunlardır:
- Bardaklar
- Fincanlar
- Çatal bıçak takımı
Sonraki adım tabakları ve kaseleri, yemek lekelerinden ve artıklarından kurtarmaktır. Çok kirli, yağlı bulaşıklar ve tencereler ile tavalar en son yıkanmalıdır. Bulaşıklarda yapışmış yemek kalıntısı veya çok fazla yanmış yağ varsa, bunları yıkamadan önce suda bekleterek lekelerin, kir tabakalarının ve yemek kalıntılarının yumuşamasını sağlayın ki daha kolay yıkanabilsinler. Pril bulaşık deterjanıyla bulaşıkları suda sadece birkaç dakika bekletmeniz yeterlidir; sonrasında kolayca yıkanabilirler.
Mümkünse kullandıktan sonra veya yıkamadan önce tabakları yemek kalıntılarından arındırın. Böylece onları daha kolay yıkayabilir ve yemek kalıntılarının yapışmasını önleyebilirsiniz; ayrıca bulaşık suyunuzun daha temiz olmasına katkıda bulunursunuz.
Doğru bulaşık deterjanını seçerek bulaşık yıkarken hem tabaklarınız ve bardaklarınız hem de elleriniz açısından fark yaratabilirsiniz. Pril bulaşık deterjanı inatçı lekeler, yağlar ve yanıklarla aynı anda mücadele etmek için üretilmiştir. Güçlü yağ çözücü gücünün ve enzim teknolojisinin bir araya gelmesiyle ovalamaya gerek kalmadan bulaşıklarınızı yeniden pırıl pırıl yapabilir. Cildiniz kuru veya hassassa Pril Losyon gibi hafif bir bulaşık deterjanı kullanın. Cilt dostu pH değerine sahip olduğu için dermatologlar tarafından tavsiye edilmektedir.
Çoğu durumda yağları çıkarmak ve bakterilerden kurtulmak için sıcak su kullanmak önerilir. En iyi sonuçları almak için yıkama suyunun sıcaklığı en az 45 Santigrat derece olmalıdır. Bu sıcaklık elleriniz için rahat olmayacaktır; o yüzden mutlaka eldiven kullanın. Pril bulaşık deterjanı üstün enzim teknolojisiyle hazırlanmış olup daha düşük sıcaklıkta yıkarken de etkili bir şekilde işlev görür; yani daha az enerji tüketimine ihtiyaç duyduğundan çevreye karşı da duyarlıdır. Lütfen soğuduğunda ve kirlendiğinde suyu değiştirmeyi unutmayınız.
Bulaşıkları elde yıkarken ne kadar bulaşık deterjanı kullanmanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Bunu genelde kullandığınız bulaşık deterjanının türü belirler. Normal bulaşıklar için az miktarda Pril power gel kullanabilirsiniz; her 5 litre su için sadece 3 ml deterjana ihtiyacınız vardır. Zor bulaşıklar için ise her 1 litre su için 5 ml (1,5 yemek kaşığı) deterjan kullanın.
Pril Losyon veya konsantre olmayan bulaşık deterjanı kullanırken her 5 litre su için 5 ml (1,5 yemek kaşığı) deterjan kullanın. Özellikle fazla yağlı bir tava yıkayacaksanız veya yapışmış yemek kalıntılarıyla karşı karşıyaysanız her 1 litre su için 5 ml gibi daha fazla miktarda deterjan kullanılabilir.
Beş veya altı tabak yıkadıktan sonra onları sıcak suyun altında güzelce durulamanızı öneriyoruz. Sıcak su, bulaşıkların üzerinde kalan lekelerin, kir tabakalarının, deterjanın ve bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca bulaşıkların daha hızlı kurumasına yardım eder ve lekeler ile izleri azaltır. Daha hızlı sonuçlar almak için durulama suyunun, yıkama suyundan biraz daha sıcak olması gerekir ama oda sıcaklığı da işe yarar.
Bulaşıklarınızı havluyla kurulamanız onları hemen yerlerine kaldırabilirsiniz demektir ama bu oldukça zaman gerektiren bir iştir. Bulaşık kurutma rafında kurumaya bırakmak genellikle daha iyi bir seçenektir ama bulaşıklarınızı yerlerine kaldırmak için daha fazla beklemeniz gerekebilir.
Bulaşıklar kuruduktan sonra onları yerlerine koyabilirsiniz.
Bulaşıkları yıkadıktan sonra lavabonuzda, tezgâhlarınızda ve ocakta bulunabilecek mikroplardan, bakterilerden ve kirlerden kurtulmak için lavabonuzu bulaşık deterjanıyla yıkayın. Ayrıca mutfak gereçlerinizle de ilgilenmeniz gerekir. Mutfak havlularını, süngerleri ve diğer mutfak gereçlerini bakterilerden ve mikroplardan uzak tutmak için bunları düzenli olarak değiştirin.
Bulaşıkların nasıl yıkanması gerektiğiyle ilgili bu adım adım talimatları izleyerek bulaşık yıkarken zamandan tasarruf edin ve harcadığınız eforu azaltın.