Bulaşıkları elde yıkamanız gerektiğinde birkaç ipucu sayesinde yıkama işlemini hızlı ve etkili bir şekilde kolayca bitirebilirsiniz.
Çoğu bulaşık için en uygun seçenek sıcak sudur. Sıcak su bakterilerden kurtulmaya ve yağları çıkarmaya yardımcı olur. Su tipik olarak 45 Santigrat derece üzeri olmalıdır; tabii her bardak yıkayışınızda termometreyle suyun derecesini ölçmeniz gerekmez. Suyun sıcaklığını, ellerinizi eldiven takmadan içinde uzun süre tutmakta zorlanacağınız şekilde ayarlayarak lavaboyu suyla doldurun. Çoğu durumda çıplak ten 45 Santigrat derece üstündeki sıcaklıklara uzun süre dayanamaz. Yıkama işlemini kolaylaştırmak için eldiven takın. Bulaşık eldivenleri ellerinizi korur ve sıcak suya dayanmanıza yardımcı olur.
Suyun sıcaklığı durulama sırasında da aynı ölçüde önemlidir. Yüksek sıcaklıkta su, bulaşıklarda kalan bulaşık deterjanının ve bakterilerin giderilmesine yardım eder ve bulaşıklarınızı bulaşıklığa yerleştirdiğinizde daha hızlı kurumalarını sağlar. Ayrıca lekelerin ve izlerin daha az oluşmasına da yardımcı olur.
Bulaşıkları sıcak suyla yıkamanıza yönelik tavsiyemize rağmen, Pril, oda sıcaklığı gibi daha düşük sıcaklıklarda da etkili bir şekilde işlev görecek şekilde tasarlanmıştır. Özel enzim teknolojisiyle enerji tasarrufu sağlarken kirleri ve yağları temizler.
Pril gibi bulaşık deterjanlarında, yağı bulaşıklardan uzaklaştırmaya ve etkili bir şekilde çıkarmaya yarayan polar (su seven) ve polar olmayan (yağ seven) iki kısım bulunur. Ancak fazla miktarda yağ, hatta yapışmış yemek artıklarıyla uğraşıyorsanız hemen ovalamaya başlamak en iyi seçenek değildir; bu durumda bulaşıklarınızı sıcak su ve birkaç damla Pril bulaşık deterjanından oluşan bir karışımda bekletmeniz daha iyidir. Sadece birkaç dakika bekledikten sonra yapışmış yemek artıkları ve yağlar bulaşıklarınızdan kolayca çıkacaktır.
Elde bulaşık yıkarken şu talimatları uygulayarak en iyi şekilde su tasarrufu yapabilirsiniz:
- Köpükler kaybolduğunda suyu değiştirmeye kalkmayın. Köpükler gittikten sonra bile suda hâlâ bulaşık deterjanı vardır ve etkisi devam ediyordur.
- Bulaşıkları lavaboya koymadan önce olabildiğince fazla yemek artığını bir kâğıt havlu yardımıyla silin. Böylece bulaşık suyunun daha az kirli olmasını sağlayabilirsiniz.
- Durulamadan önce beş veya altı tabak yıkayın. Suyu açık bırakmanıza veya her yıkadığınızı yıkadıktan sonra durulamanıza gerek yok.
- Akan suyun altında bulaşıkları teker teker yıkamaktan kaçının. Lavaboyu doldurarak veya bir bulaşık kabı kullanarak yıkayın.
Bulaşıkları nasıl yıkayacağınızı mı düşünüyorsunuz? İşte işinizi kolaylaştıracak birkaç bulaşık yıkama ipucu.
- Lavabonuzu veya bulaşık kabınızı sıcak suyla doldurun.
- Sıcak suya birkaç damla Pril bulaşık deterjanı ekleyin. Kullanmanız gereken bulaşık deterjanı dozajı seçtiğiniz bulaşık deterjanı türüne göre değişir.
- Yıkamadan önce bulaşıklardan yemek kalıntılarını silin.
- Bardaklarınızı, tabaklarınızı, çatal ve kaşıklarınızı önce yıkayın. En yağlı bulaşıkları, tencereleri ve tavaları sona bırakın.
- Tüm bulaşıklardan bulaşık deterjanını düzgünce durulayın.
- Bulaşık kurutma rafında bekleterek veya havlu yardımıyla kurulayın.
- Mutfak havlularını, fırçaları ve bezleri yıkamayı unutmayın ki bir daha bulaşık yıkayacağınız zaman temiz bir şekilde hazır olsunlar.
Tüm bulaşıklarınızı havluyla kurulamak isteyebilirsiniz ama bu her zaman en iyi seçenek değildir. Bulaşık miktarına bağlı olarak havluyla kurulamak çok vaktinizi alabilir ve çaba gerektirebilir. Yerlerine yerleştirilmeden önce bulaşıkların düzgünce kurumasını sağladığı için bulaşıklıkta bekleterek kurutma genelde daha iyi bir seçenektir.
Bulaşıkların suyunun bulaşıklıktan tezgâhınıza akacağını unutmayın. Bulaşıklığınızın suyu tutacak plastik veya kauçuk bir altlığı yoksa bunun yerine fırın tepsisi kullanabilirsiniz.
Bu bulaşık yıkama ipuçları sayesinde bulaşıklarınızı hızlı ve etkili bir şekilde yıkayın.